top of page

Methodes

 

Kanjertraining
Als methode voor sociaal emotionele ontwikkeling hebben wij gekozen voor ‘kanjertraining’. Ons visie is ‘school is meer dan leren alleen’. Ze hebben het nodig om qua sociaal emotionele ontwikkeling goed voorbereid

te zijn op de toekomst. We hebben er daarom voor gekozen om de sociaal emotionele ontwikkeling die aan bod komt binnen de levensbeschouwelijke vorming uit te breiden met kanjertraining. Het belangrijkste doel van de kanjertraining is om het kind positief te laten denken over zichzelf maar ook over de ander (Kanjertraining, z.d.). Dit is belangrijk om goed te kunnen integreren in de samenleving.

 

Kant en klaar plus:
Onze school vindt het belangrijk dat er ingespeeld wordt op de talenten van de kinderen. Er zijn altijd kinderen in de groep die hoger begaafd zijn. Om tegemoet te komen aan de behoeftes van deze kinderen maken wij gebruik van de methode ‘kant en klaar plus’. Wij verminderen de basis- en herhalingsstof en vervangen dit voor verrijkingsstof (Kieboom, T., z.d.). Dit om de hoogbegaafde kinderen uit te blijven dagen. Verder wordt er binnen ‘kant en klaar plus’ gewerkt met thema’s (Kieboom, T., z.d.). Dit vinden wij als school een goed teken omdat het zo betekenisvol wordt voor de kinderen.

 

Rekenen: Wereld in getallen

Wij vinden het als school belangrijk dat elk kind tot zijn recht komt en krijgt wat hij of zij nodig heeft. Voor rekenen hebben we daarom gekozen voor de vierde editie van de methode ‘Wereld in getallen’.

De methode voldoet aan alle elf kerndoelen die zijn vastgesteld voor het rekenonderwijs (SLO-kerndoelanalyse, 2012).

Binnen deze methode wordt gedifferentieerd in drie niveaus. Door deze differentiatie kunnen wij inspelen op het talent van uw kind en bieden wat hij of zij nodig heeft. 

 

Begrijpend lezen: Nieuwsbegrip

Vanaf groep 4 beginnen wij met begrijpend lezen. We hebben gekozen voor de methode nieuwsbegrip. De methode speelt in op de actualiteit waardoor het betekenisvol zal zijn voor uw kind (Nieuwsbegrip 2012). De methode voldoet volledig aan alle vijf de kerndoelen die gesteld zijn voor het begrijpend lezen onderwijs (SLO-kerndoelanalyse, 2012).

Binnen de les is er tijd om de kinderen die het nodig hebben extra te begeleiden. Mocht uw kind dit nodig hebben, dan zal hij of zij op dit moment extra uitleg krijgen.

 

Engels: Groove me!

Als school vinden wij het belangrijk om vroegtijdig Engels te geven. Onze missie is dat leerlingen klaar gestoomd worden voor de maatschappij. Engels is een taal die je in de maatschappij veel nodig hebt. Daarom hebben wij gekozen voor de methode Groove me!. De methode biedt Engels voor groep 1 t/m 8 waardoor er een mooie doorgaande lijn is. Binnen de methode wordt rekening gehouden met het niveau van het kind. De lessen in groep 5/6 en 7/8 zijn gemaakt rondom één lied. Wanneer een leerling onder het niveau van het leerjaar presteert, kan het zijn dat de leerkracht ervoor kiest om de leerling te laten werken aan werkblad 2a, 3a of 3b (Blink educatie, 2012). Zo heeft uw kind een succeservaring en gaat het niet opzien tegen Engels.

Deze methode voldoet volledig aan de kerndoelen die gesteld zijn voor Engels. De methode sluit ook aan bij de tussendoelen die zijn gesteld door de SLO (Blink educatie, 2012).

 

Muziek: Eigenwijs digitaal

Als methode voor muziek hebben we gekozen voor ‘eigenwijs digitaal’. Deze methode bevat de liederen uit Eigenwijs en Kleuterwijs maar ook alle lessen van Moet je doen-muziek (Haverkort, Lei, & Noordam, z.d.). Moet je doen-muziek voldoet aan de kerndoelen die gesteld zijn voor het muziekonderwijs (Moetjedoen, z.d.). Binnen de methode worden verschillende mogelijkheden gegeven om te differentiëren. Zo kan uw kind op zijn of haar eigen niveau deelnemen aan de lessen.

 

Kunst en cultuur: Moet je doen - kunst en cultuur

De methode Moet je doen-kunst en cultuur voldoet aan de kerndoelen die zijn gesteld voor kunst en cultuur (Moetjedoen, z.d.). In elke bouw is aandacht voor literatuur, cultureel erfgoed, drama, dans en fotografie en animatie. Er wordt gewerkt rondom een thema. Dit vinden wij als school belangrijk omdat het zo betekenisvol wordt voor de kinderen.

 

Beeldende vorming: Moet je doen - beeldende vorming

De methode Moet je doen-beeldende vorming biedt lessen voor groep 1 t/m 8. Hierdoor is er een doorlopende lijn gedurende de schoolperiode van uw kind. Er is altijd een vaste structuur binnen de les waarin de kinderen gewend zullen raken. Wij volgen de methode Moet je doen-beeldende vorming waardoor wij voldoen aan de kerndoelen die zijn gesteld voor beeldende vorming (Moetjedoen, z.d.). Binnen de les zijn er onderdelen die je moet doen, en onderdelen die je mag doen. Er is ruimte voor uw kind om zijn of haar eigen inbreng te geven en gebruik te maken van hun eigen talent. Voor iedere les zijn uitbreidingsmogelijkheden gegeven waardoor de leerkracht in kan spelen op de behoeftes van uw kind.

 

Bewegingsonderwijs:

Groep 1/2: Bewegingsonderwijs in het speellokaal

Als methode voor bewegingsonderwijs in groep 1/2 hebben wij gekozen voor ‘Bewegingsonderwijs in het speellokaal’. Tijdens het ontwerpen van deze methode is rekening gehouden met de doelen die gesteld zijn door het SLO (Bewegingsonderwijs, z.d.)

Binnen de methode wordt rekening gehouden met verschillen. Zo wordt er een basis les en een vervolg les gegeven (Bewegingsonderwijs, z.d.).

 

Groep 3 t/m 8: Basislessen bewegingsonderwijs

De methode sluit aan bij de kerndoelen die gesteld zijn voor bewegingsonderwijs (Wikiwijs, 2014). Deze methode bestaat uit drie delen. Deel 1 is bewegingsonderwijs, deel 2 is spel en deel 3 is ontworpen voor leerlingen met een motorische beperking. Binnen deel 1 en 2 wordt gedifferentieerd in verschillende niveaus. Door deze verschillende niveaus kunnen wij inspelen op de verschillen tussen kinderen en gebruik maken van de talenten die zij hebben (Cyber Creations, z.d.).

Zoals hiervoor al is verteld, bestaat de methode uit 3 delen. Het derde deel is ontworpen om kinderen met een motorische beperking te begeleiden. Wij vinden het als school belangrijk dat alle leerlingen aan de les mee kunnen doen, zo ook leerlingen met een beperking.


Taal en Spelling: Staal
Wij vinden het belangrijk dat de kinderen een brede ontwikkeling tijdens de basisschool periode opdoen. Daarom hebben wij als methode voor Taal en Spelling gekozen voor Staal. Staal werkt namelijk met betekenisvolle thema’s, de leerlingen maken kennis met de wereld om hun heen.
De methode werkt met verschillende niveaus, hierdoor kunnen de leerlingen werken op eigen tempo en eigen niveau.


Levensbeschouwing/Godsdienst: Kleur

Kleur is een complete methode levensbeschouwing voor de basisschool die met twee benen in de maatschappij staat. Wij als basisschool willen namelijk ook aandacht besteden aan de diversiteit van de wereld om ons heen. Kleur geeft ook aandacht aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen binnen de school als minisamenleving. (Levendig Uitgever, 2013)

 

Aan alle levensbeschouwelijke stromingen en godsdiensten wordt aandacht besteed. Leerkrachten werken en denken samen met de leerlingen na over de betekenis, de betekenis aan mensen, gebeurtenissen en dingen om hen heen.  Want “School is meer dan leren alleen”.

 

Wereldoriëntatie: Maandtaak

In groep 1 t/m 4 wordt aan de hand van thema’s (bijv. seizoenen, vlinders, beroepen enz.) een begin gemaakt met wereldoriëntatie (natuur, aardrijkskunde, geschiedenis en sociale redzaamheid). De bedoeling van deze vakken is dat de kinderen zich bewust worden van de wereld om hen heen. Wij willen graag dat de kinderen een eigen mening ontwikkelen wat betreft allerlei maatschappelijke zaken en dat ze interesse en kennis krijgen in de wereld waarin ze leven.

 

Voor de groep 5 t/m 8 kiezen we voor de methode Maandtaak. Maandtaak is een digitale methode. Maandtaak is ontwikkeld rond de kerndoelen voor het primair onderwijs. Deze methode is voor groep 5 t/m 8 en is zeer geschikt voor het gebruik in de praktijk. Onze school vindt het belangrijk dat leerlingen onderzoekend kunnen leren. (Van de Heuvel Educatief, 2012-2014)

Ieder blok in Maandtaak bestaat uit vier weken. Iedere week wordt er een les behandeld uit de vakgebieden aardrijkskunde, geschiedenis of natuurkunde. De vierde week is een afrondings-, presentatie- en toetsweek. De lessen worden aangeboden op verschillende niveaus, wat wij als school zeer belangrijk vinden, zodat de leerlingen op hun eigen niveau kunnen leren.

 

Techniek: De techniek torens 
Deze methode voldoet aan de kerndoelen die zijn gesteld voor het techniek onderwijs (Onbekend, 2011). Wij vinden het belangrijk dat kinderen onderzoekend kunnen leren, dit is een kenmerk van deze methode. De leerlingen ontdekken techniek met hoofd, hart en handen (Virginie Gmelich Meijling - van Dooren, 2008).

 

Schrijven: Pennenstreken

We gebruiken in groep 1 t/m 6 de schrijfmethode ‘Pennenstreken’. De leerlingen leren snel en leesbaar schrijven.. De schrijfopdrachten sluiten aan bij het lees- en spellingonderwijs op de basisschool. (Zwijssen , z.d.)

 

In groep 5 t/m 7 wordt nog regelmatig geoefend met lus- en hoofdletters en komt ook het schrijven van andere lettervormen (kalligrafie en blokschrift), evenals het op tempo schrijven aan de orde.

 

Verkeer: Wijzer op weg

We vinden het belangrijk dat kinderen op een veilige en verantwoorde manier aan het verkeer kunnen deelnemen. We gebruiken daarvoor op school de lesmaterialen van Veilig Verkeer Nederland en de verkeersmethode ‘Wijzer op de weg’. In groep 7 of 8 (om het jaar) doen de kinderen mee aan het landelijke verkeersexamen. Dit om de leerlingen voor te bereiden op de samenleving. Want school is meer dan leren alleen. We onderwijzen de leerlingen om veilig de wereld te verkennen.

 

Groep 1 en 2: Schatkist

In groep 1 en 2 wordt gewerkt naar aanleiding van thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van het kind. Hierbij maken we gebruik van de methode ‘Schatkist’. Thema’s die ieder jaar terugkeren zijn: de jaargetijden, Sinterklaas, Kerst en Pasen.
 

Binnen deze thema’s komen alle leergebieden aan de orde:

- taal-/denkactiviteiten;

- lees-/schrijfactiviteiten;

- reken-/wiskundeactiviteiten;

- constructieve en beeldende activiteiten ;

- spel, drama, muziek en beweging;

- wereld oriënterende activiteiten;

- godsdienstige vorming.

 

Lezen:

Groep 3: Veilig leren lezen. 

Als leesmethode voor groep 3 hebben wij gekozen voor ‘Veilig leren lezen’.  Deze methode sluit namelijk aan bij de methode ‘Schatkist’ die wij gebruiken in groep 1/2 (Schatkist, 2014).

Binnen de methode wordt gedifferentieerd in 3 niveaus. Zo kunnen wij als leerkracht inspelen op de verschillen tussen kinderen en gebruik maken van hun kwaliteiten (Zwijsen, 2014).

Mocht uw kind extra begeleiding nodig hebben, dan zal hij of zij dit krijgen doormiddel van preteaching, extra instructie en/of begeleide inoefening.

Wij vinden het van belang dat er veel visuele ondersteuning is voor de kinderen. Dit hebben ze bij deze methode door de wandplaten die aanwezig zijn maar ook doormiddel van digitaal materiaal. De software zal het lezen efficiënter en leuker maken voor uw kind (Zwijsen, 2014).

 

Groep  4 tot en met 8: Estafette. 

Als leesmethode voor groep 4 tot en met 8 hebben wij gekozen voor ‘Estafette nieuw’. Deze methode sluit aan bij de methode die wordt gebruikt in groep 3 (Uitgeverij Zwijsen, z.d.). Door de aansluiting ontstaat er een mooie doorgaande lijn. Deze methode zorgt ervoor dat de leerlingen hun leesvaardigheid blijven ontwikkelen en dat ze plezier houden in het lezen. Binnen de methode estafette nieuw wordt op dezelfde wijze gedifferentieerd waardoor de leerlingen hieraan gewend zullen raken (Uitgeverij Zwijsen, z.d.). 

bottom of page